WordPress is open source software dat door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt wordt om krachtige websites mee te maken en te beheren.

Het super gebruiksvriendelijke beheergedeelte geeft marketeers, website-eigenaren en bloggers volledige controle over hun online visitekaartje.

Als ’s werelds populairste CMS is snelheid van essentieel belang! Research toont aan dat laadsnelheden van meer dan 3 seconden ertoe leiden dat 47% van je bezoekers je website ‘bounced’ en verlaat.

Gelukkig zijn er tal van manieren om je WordPress-website up-to-speed te brengen en concurrenten in een mum van tijd te overtreffen.


1. Kies voor een goede webhosting

Website servers zijn het fundament voor alle succesvolle websites.

Bij het zoeken naar webhosting is het gemakkelijk om verleid te worden met €4,99 per maand hosting abonnementen, zorg er echter voor dat je goed onderzoek doet voordat je dit aanschaft. Hoewel deze diensten goedkoper zijn en een doel dienen, zal de website waarschijnlijk op een gedeelde server met duizenden andere sites worden geplaatst. Als dit gebeurt, verwacht dan een trage website en eindeloze downtime.

Tip: Scan je website door middel van Google Site Speed Insights en zoek naar het gedeelte ‘reduce server response time.’ Wanneer je deze melding ziet is het tijd om van hosting-partij te veranderen…

2. Reduceer afbeeldingsformaten

Afbeeldingsformaten zijn een belangrijke speler in de totale grootte van een webpagina. Grote afbeeldingen kunnen ook de laadtijd significant vertragen. De kunst is hier om de grootte van uw afbeeldingen te verkleinen zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Tip: Hieronder staan onze 3 favoriete beeldcompressietools:

1 – WP Smush – Veel gebruikt met meer dan 600.000 downloads.
2 – Imagify Image Optimiser
3 – Optimus – WordPress Image Optimiser

Door de bovenstaande tools te gebruiken, kun je de prestaties van je website aanzienlijk verbeteren. Zorg ervoor dat je het proces regelmatig herhaalt om ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen altijd worden gecomprimeerd.

3. Gebruik een CDN

Middels een Content Delivery Network (CDN) kan de website de content dichterbij de locatie van je bezoeker aanbieden, dit gebeurt door een kopie van je website op te slaan in verschillende datacenters op verschillende (wereldwijde) locaties.

Tip: Hoewel er veel CDN’s zijn om uit te kiezen, raden we aan Cloudflare te gebruiken, het zal niet alleen de prestaties van je website, maar ook de beveiliging aanzienlijk verbeteren!

4. Schakel caching in

Het cachen van je website heeft veel voordelen. Ten eerste versnelt en verhoogt het de prestaties. Statische gecachete bestanden laden extreem snel, vergeleken met dynamische databasequery’s, die leiden tot veel snellere laadtijden op uw website. Dit helpt ook om alle verzoeken sneller naar de server te versturen.

Als je je website cached, kan je website wél zes keer sneller worden. Dit wordt door Google zelfs aanbevolen.

Tip: we raden WP Rocket aan, het is eenvoudig te implementeren en een krachtige ‘must-have’ plug-in voor elke druk-bezochte WordPress-website.

5. Optimaliseer de WordPress-database

Het optimaliseren van de WordPress-database omvat het verwijderen van ongewenste gegevens uit de database, waardoor de grootte tot een minimum wordt beperkt.

Het is ook handig voor het verwijderen van alle spam, ingevulde contactformulieren, oude concepten/revisies en ongewenste plug-ins. Hoewel bepaalde elementen handmatig aandacht vereisen, zijn er plug-ins beschikbaar om dit onderhoud voor je uit te voeren!

Tip: installeer WP-Optimize
Deze scant en verwijderd automatisch ongewenste gegevens, zoals spam, post-revisies, concepten en overbodige database tabellen.


That’s it!  Volg onze praktische tips & tricks en voordat je het weet presteert je website straks beter dan die van je concurrent!

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij deze praktische tips?
Klik hier om een afspraak in te plannen.